Haber

300 Yıllık Geleneksel Dokuma ATASEM’de Yaşatılıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin İbradı’da açtığı Atatürk Sanat Eğitim Merkezi (ATASEM) kursunda 300 yıllık klasik yöresel dokuma sanatı ‘Gılâmık’ yaşatılıyor. İbradılı kursiyerler, dokuma tezgahlarında hem kültürlerini yaşatıyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.

Her yıl binlerce kişiye iş ve meslek kapısı açan Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Atatürk Sanat Eğitim Merkezi (ATASEM), ücretsiz meslek ve el sanatları kurslarıyla vatandaşlara destek olmaya devam ediyor. ATASEM İbradı Ormana Kurs Merkezi’nde açılan Yöresel Kumaş Dokuma Kursu’nda 300 yıllık geçmişe sahip ve Türkiye’nin kültürel mirasında yeri olan ‘Gılamık Dokuma’ sanatı gelecek nesillere aktarılıyor.

YERLİ DOKUMAYI YAŞIYORLAR

İbradı’nın Ormana İlçesi’nin kültürel zenginliklerinden biri olan yöresel dokumacılığın günümüzde yaşatılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından kurs düzenlendi. Peştemal, masa örtüsü, şal, perde gibi ürünler kursa katılan kadınlar tarafından üretiliyor. Kurs hocası Feride Canbaş, “Eskiden Ormana’da her evin altında dokuma tezgahları çalışırdı. Gilamik (ipek) dokuma, Ormana’ya özgü bir dokuma şeklidir. Türkiye de kültürel miras listesinde. Bu el dokumasını gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Haftada 3 gün olan kursumuzda yöresel ve klasik motifler üzerinde çalışılmaktadır. Dekoratif ev aksesuarları, peştemal, masa örtüsü ve şal üretiyoruz. Kursiyerler ayrıca el emeği ürünlerini sergileyerek konut bütçesine katkı sağlıyor.

şallar, nevresimler, peştamallar

Kursiyerlerden Hacer Parmaksız masa, yatak örtüsü, başörtüsü, nevresim, şalvar, perde gibi 20 farklı model ürettiklerini söyleyerek, “Bu dokumaları bizden önce atalarımız yapardı, şimdi biz dokuyoruz. Kursa gelerek hem bu geleneksel dokumayı öğrenmiş oluyoruz hem de bütçemize ek gelir sağlamış oluyoruz. Turistler Ormana’ya geldiklerinde fuarımızı ziyaret ederek alışverişlerini yapıyorlar” dedi.

KURSA GELME İZNİMİ ALDIM

Tezgahın başına oturup Gilamik dokumanın çocukluğundan beri hayali olduğunu söyledi.
Serpil Öz Doğru, “Ürünlü Mahallesi’nde oturuyorum, sadece Ormana’daki kursa katılmak için ehliyet sınavına girdim ve kazandım. Evde işlerimi bitirince arabama atlayıp 7 km ötedeki parkura geliyorum. Dokuma çok meşakkatli bir iş ama ben çok seviyorum. El yapımı ürünler dokuyoruz, yaptığımız şeyler turistlerden çok ilgi görüyor.”

BÖLGENİN KÜLTÜREL DEĞERİ GİLAMİ DOKUMACILIK

Kursun genç kursiyerlerinden Rabia Sarı Çiğdem, dokumaya çok meraklı olduğunu belirterek, “Gılamik el dokuması bize anneannelerimizden, atalarımızdan miras kalan bir miras. Artık bu geleneği öğrenerek sürdürmek istiyorum. Henüz dokuma tezgahına oturmadım, önce çözgü odasında iplik sarmayı öğrendim, ilerleyen günlerde de tezgaha oturarak dokuma yapmak istiyorum.”

ATASEM İbradı Birim Sorumlusu Sevgi Ülker, Ormana’ya özgü el dokuma sanatını yeniden canlandırmaya çalıştıklarını belirterek, “Gılamik Dokuma, Ormana’nın çok önemli bir kültürel değere sahip markası. Bölgeden kursa büyük ilgi var. Kursiyerler dokumacılığı öğrenerek hem geleneği yaşatıyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.
 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

hemsinajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu