Dünya Sepsis Günü’nde Önemli Uyarı!
Dünya Sepsis Günü’nde uzmanlardan önemli bir uyarı geldi.
Her yıl 13 Eylül Dünya Sepsis Günü olarak kabul ediliyor. Halk arasında “kan zehirlenmesi” olarak da bilinen sepsis; Vücudun enfeksiyona karşı kontrolsüz savunma tepkisi sonucu kendi doku ve organlarının zarar görmesidir. Sepsis, hemen fark edilip tedavi edilmezse organ yetmezliğine ve ölüme yol açabilir.
Sepsis Acil Bir Durumdur
TTD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gaye Ulubay, sepsisin dünya çapında sağlığı tehdit eden bir durum haline geldiğini belirterek, “Özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülüyor. Birçok ülkede sepsisten kaynaklanan ölüm oranları diğer hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranlarından daha yüksektir. Dünyada her yıl yaklaşık 50 milyon kişiyi etkileyen ve 11 milyona yakın ölüme neden olan sepsis, her 3 saniyede bir can kaybına neden oluyor” dedi. dedi.
Sepsis Durumunda En Yakın Hastaneye Başvurun
Ulubay, sepsisin yaş, cinsiyet ve sosyo-ekonomik durum ne olursa olsun herkeste gelişebileceğini ancak bazı grupların daha yüksek risk altında olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Özellikle; Bir yaş ve üzeri bebekler, dalağı olmayanlar, diyabet, kanser, diyaliz veya AIDS gibi bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, kronik hastalığı olanlar risk grubundadır. Sepsis ciddi bir sağlık sorunu olduğundan belirtilerin erken tanınması çok önemlidir. Yüksek ateş, üşüme-titreme, bilinç değişikliği, nefes darlığı, düşük tansiyon, nabız ve solunum sayısının artması, kendini iyi hissetmeme ve genel durumun kötü olması sepsisi düşündüren belirtilerdir. Bu semptomları olan bireylerin derhal en yakın acil servise başvurması gerekmektedir. Her enfeksiyon sepsise neden olmaz ve vücudun bağışıklık sistemi tarafından etkili bir şekilde kontrol edilemez, ancak vücudun savunma mekanizmaları zayıflarsa enfeksiyonlar vücuda daha fazla zarar verebilir ve sepsis riskini artırabilir. Bu nedenle enfeksiyonların ciddiyetinin hafife alınmaması ve gerekli tedaviye başlanması önemlidir. Herhangi bir enfeksiyon potansiyel olarak sepsise yol açabilir; Zatürre, idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, grip ve diğer enfeksiyonlar gibi. “Enfeksiyon belirtileri ortaya çıktığında hızlı tanı ve uygun tedavi çok önemlidir.”
Sepsis Önlenebilir ve Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır
TTD Solunum Yetmezliği ve Yoğun Bakım Çalışma Grubu Lideri Doç. Hasret Yazıcıoğlu Moçin, sepsisin hızla ilerleyebilen ve ölümcül sonuçlar doğurabilen bir durum olduğunu belirterek, tedaviye hızla başlamanın sonuçları büyük ölçüde etkileyebileceğine dikkat çekti. Moçin, sepsis tedavisinde uygun antibiyotik ve sıvı tedavisine hızla başlanmasının enfeksiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olacağını belirterek, şöyle konuştu: “Ancak organ yetmezlikleri ve diğer önemli komplikasyonların etkin bir şekilde yönetilebilmesi için sepsis tedavisinin yoğun bakım ünitelerinde yapılması gerekmektedir. . Bu birimler sepsis tedavisinin karmaşıklığına yanıt verebilecek donanıma ve deneyime sahiptir. Sepsisi önlemek, hastalığı tedavi etmekten daha değerlidir. Bunun için; El hijyeni (el yıkama), enfeksiyonların yayılmasını önlemek için önemli bir önlemdir. Toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi bu tedbirlerin yaygınlaştırılmasına yardımcı olmaktadır. Aşılar birçok bulaşıcı hastalığın önlenmesine yardımcı olur. Risk grubundaki bireylere uygun zamanda, uygun aşılar yapılmalı ve toplumda aşıya olan güven artırılmalıdır. Bilinçsiz ve gereksiz antibiyotik kullanımı antibiyotik direncini arttırabilmektedir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve antibiyotiklerin yalnızca uzman doktorlar tarafından reçete edilmesi gerektiği vurgulanmalıdır. Sepsis farkındalığı arttırılmalıdır. Sepsis, hızlı tanı ve uygun tedavi ile önlenebilen veya etkileri azaltılabilen bir hastalıktır. Sağlık çalışanlarının ve toplumun sepsis konusunda bilgili olması ve belirtileri tanıyabilmesi oldukça önemlidir. Erken teşhis, hızlı müdahale ve bilimsel temelli tedavi, sepsis olaylarının sonuçlarını iyileştirir. Sepsis konusunda farkındalık yaratmak, erken tanı ve uygun tedaviyi teşvik etmede kritik bir adımdır.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)