Yaklaşık 10 yıl önce, şirketimde yeni fikirlerin üretildiği bir kümelenme çalışmasında, o zamanlar Türkiye’de şirketler arasında uygulanmayan bağış yapma konusunu gündeme getirmiş ve anlamlı bir iş yapabileceğimizi iletmiştim. çalışanları içerecek bir planla çalışın ve şirket bunu uygulayacaktır. . En az 30 kişinin önünde fikrimin ne kadar anlamsız ve aşağılayıcı olduğu söylendi. Çok şaşırdı ve “Yanlış mı düşünüyorum?” diye sordu. kendimi sorguladım. Ve bu yaklaşıma sahip üst düzey yöneticimizin konuşma tarzı beni oldukça üzdü.
Aslında onun huzurunda onun dışında fikirlerimizi ifade etmek hiçbir zaman kolay olmadı ama o zamanlar bunlara manevi güvenlik denildiğini bilmiyordum. Günümüzde iş dünyasında giderek daha fazla konuşulan bir konu haline gelmiştir. Ve ne yazık ki sadece Türkiye’de değil, Türkiye’de yaşamak çok zor.
“The 4 Stages of Psychological Safety: Defining the Path to Inclusion and Innovation” kitabının yazarı Dr. Timothy Clark’a göre çalışanların yeni fikirler üretmeleri, mevcut fikirleri sorgulamaları ve yenilikçi yaklaşımlar sunmaları için 4 adım var:
Psikolojik güvenliği teşvik etmek de yenilik getireceğinden, başkanlar grup üyeleriyle birkaç soruyu yanıtlamalıdır.