İstanbul Barosu’ndan Kadınların Taksim’deki Eylemine Polis Müdahalesine Tepki: “Şiddet ve Gözaltı İşlemleri Hukuka Aykırıdır; Kabul Edilemez”
İstanbul Barosu, ortalarında avukatların da bulunduğu bayanların dün “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” nedeniyle Taksim’de yapmak istedikleri eyleme yapılan polis müdahalesi ve gözaltılarla ilgili “Yapılan müdahale, ‘izinsiz toplantı ve şov yürüyüşü düzenleme hakkını’ ihlal ettiği gibi polis tarafından uygulanan şiddet ve gözaltı işlemleri de hukuka aykırıdır; kabul edilemez” açıklamasını yaptı.
“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle 25 Kasım Kadın Platformu, dün İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan Tünel’de eylem çağrısı yapmıştı. İstanbul’un çeşitli bölgelerinden Tünel’e ulaşmak isteyen grupları polis ve çevik kuvvet ekipleri, ablukaya alarak müdahaleyle gözaltına almıştı.
İstanbul Barosu, polis müdahalesine ilişkin bugün yaptığı açıklamada, “Anayasal hak” vurgusu yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle Taksim’de Anayasal hakları yeterince basın açıklaması ve şov yürüyüşü düzenlemek için toplanan, ortalarında meslektaşlarımızın da bulunduğu bayanlar, kolluk tarafından hukuksuz olarak gözaltına alınmış ve bu türlü bir günde kendilerine şiddet uygulanmıştır.
Baro Liderleri Toplantısı nedeniyle Ankara’da bulunan İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, başsavcı ile ve emniyetle görüşerek süreci başından sonuna kadar takip etmiş olup, Başkan Yardımcımız Av. Ali Gürbüz, İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi’nden Av. Vechettin Döldöş ve Bayan Hakları Merkezi’nden Av. Birsen Baş Topaloğlu, Av. Filiz Akyol Akar, Av. Dilara Özaydın, Av. Deniz Şenay Yazgan, Av. Handenur Dayıca, Av. Furkan Doğan, Av. Zafer Yaşlı, Av. Yusuf Akşeker, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ve Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek gösterdikleri uğraşlar sonucunda meslektaşlarımız salıverilmiştir.
Kadına Yönelik Şiddetle Çaba Günü’nde kolluk tarafından, aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu kadınlara yapılan müdahale, Anayasa (m. 34) ile tarafı olduğumuz İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi (m. 20), Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi (m. 21), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (m. 11) düzenlemelerinde yer alan ‘izinsiz toplantı ve şov yürüyüşü düzenleme hakkını’ ihlal ettiği üzere polis tarafından uygulanan şiddet ve gözaltı süreçleri de hukuka karşıttır; kabul edilemez.”