İş

Küçük ve orta ölçekli Japon firmaları işgücü sıkıntısı nedeniyle ücretlerde artış görüyor

Japonya’daki küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler), süregelen işgücü kıtlığı ve daha yüksek yaşam maliyetleriyle karşı karşıya kalan çalışanları destekleme ihtiyacı nedeniyle ücretlerini giderek daha fazla artırıyor. Bugün yayınlanan bir merkez bankası anketi bu eğilimi vurgulayarak, büyük şirketlere kıyasla küçük firmalar arasında tipik olarak daha yavaş olan ücret artışının daha yaygın hale geldiğini ortaya koydu.

Japonya Merkez Bankası’nın anketi, işgücü eksikliğinin artık uzun vadeli bir sorun olarak görüldüğünü ve bunun da sürekli ücret artışlarına duyulan ihtiyacın daha geniş bir kesim tarafından kabul edilmesine yol açtığını gösterdi. Yüksek işgücü maliyetlerini fiyat artışları yoluyla yansıtmak birçok işletme için zor olsa da, özellikle işgücü eksikliğinin en şiddetli olduğu sektörlerde bu tür önlemlere doğru gözle görülür bir kayma var.

KOBİ’ler arasında daha yüksek ücretlere doğru yaşanan bu ivme değişimi, potansiyel olarak merkez bankasının gelecekteki faiz artışlarının önünü açabilir. Anketin bulguları, KOBİ’lerin ücret artışı açısından daha büyük firmalarla daha yakın bir uyum sağlamaya başlamasıyla birlikte iş dünyasındaki önemli bir değişikliği yansıtmaktadır.

Bu bulguları destekler nitelikte, Japonya’nın en büyük sendikası olan Rengo, çalışanların aylık ücretlerinin bu mali yılda ortalama %5,10 oranında artacağını ve bunun da son otuz yılın en önemli ücret artışına işaret ettiğini bildirdi. Yaklaşık 7 milyon üyeyi temsil eden sendika, önemli sendika varlığına sahip büyük şirketlerin ücretleri %5,19 oranında artırırken, daha küçük firmaların %4,45 gibi mütevazı bir ücret artışı yaptığını kaydetti.

Merkez Bankası’nın anketi ve Rengo’nun raporu birlikte, Japonya’nın işgücü piyasasındaki bir değişimin altını çiziyor; ücret artışı artık ekonominin daha küçük işletme segmentine nüfuz ediyor ve bu da yakın gelecekte para politikası ve fiyat istikrarı üzerinde etkileri olabilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu