Ekonomi

Tarihçesi M.Ö. 400’lü yıllara dayanan Kemeraltı turistik cazibe merkezi olacak

TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZFAŞ ve Nobel Expo Fuarcılık iş birliğiyle düzenlenen Rescon Expo-2. Gayrimenkul, İnşaat ve Kentsel Dönüşüm Fuarı’nda tarihi Kemeraltı bölgesinin tarihini, geleceğini ve vizyonunu paylaştı. Sergenç İneler, MÖ 400 yılında Symrna Agorası’nda kurulan Metamuseum’un önümüzdeki Ocak ayında Kemeraltı’nda inşa edileceğini duyurdu.

TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, Kemeraltı’nın İzmir’in en önemli değerlerinden biri olduğunu vurgulayarak, bu bölgenin son yıllarda büyük yatırımların odağı haline geldiğine dikkat çekti. İneler, Kemeraltı’nın MÖ 400 yılında Symrna Agorası’nda kurulduğunu, Akdeniz’in en değerli liman kentlerinden biri haline gelen bu bölgenin tarih boyunca birçok olaya sahne olduğunu hatırlattı. İneler, “Ancak zamanla yaşanan olaylar, özellikle 1922 İzmir yangını ve ekonomik sıkıntılar ile göçler, Kemeraltı, Kadifekale ve Basmane bölgelerinin zaman zaman önemini kaybetmesine neden oldu” dedi.

Tarihi merkezin yeniden canlandırılması ve güzelleştirilmesi konusunda büyük bir vizyon ortaya koyduklarını belirten İneler, “Alsancak Limanı’nın yakın gelecekte kruvaziyer limanına dönüştürülmesi Kemeraltı’nın çekiciliğini artıracak değerli bir gelişmedir. Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin İzmir’deki son durağı Basmane olmak bölgenin geleceği için büyük bir potansiyel taşıyor.İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu bölgede yürüttüğü altyapı çalışmaları da Kemeraltı’nın daha modern hale getirilmesine katkı sağlayacak. ve ilgi çekici. Tüm bu çalışmalar bölgeyi su baskınlarından koruyacak, gece hayatını canlandıracak, sokak hayatını iyileştirecek. “Lezzetlerin ön plana çıktığı, kültürel yemeklerin tarihle iç içe sunulduğu, büyüklerin buluştuğu bir atmosfer yaratılması amaçlanıyor.” projeler hayata geçirilerek geçmişten günümüze gelen yapılar restore edilerek turizme ve hayata katkı sağlanıyor” dedi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giriş başvurusu

İneler, Kemeraltı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için yürütülen çalışmalara da değindi. Sergenç İneler, “Yaklaşık 4 yıl önce başvuru yapıldı, önümüzdeki 2 yıl içinde başvurunun kabul edilmesi halinde Kemeraltı, Kadifekale ve Basmane bölgeleri İzmir’in tarihi merkezi olarak uluslararası tanınırlığa kavuşacak. Kemeraltı’nın geleceği ve uluslararası tanınırlığı Artacak. Bunun için Kemeraltı’yla ilgileniyoruz.” “İzmir’in geleceği için büyük bir vizyonla çalışıyoruz, bölgenin tarihi ve kültürel mirasını korurken, uluslararası tanınırlığını artırmayı ve İzmir’i dünya standartlarında bir destinasyon haline getirmeyi hedefliyoruz.”

“Kemeraltı turistik cazibe merkezi olacak”

Yatırımcılara benzer projeler üretme fırsatı sunduklarını belirten Sergenç İneler, “‘2 bin 500 yıllık varlığın geleceğine ortak olun’ diyerek İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu’nu kurduk ve yatırımcılara, benzer projeler üretme fırsatı buluyoruz. Bu fon bölgedeki binaları restore ederek turistik cazibe merkezi haline getiriyor.” “Şu anda restorasyonu tamamlanan birçok bina var. Bu binalar konaklama, yeme-içme, ofis, kültürel alan ve eğitim alanı olarak kullanılıyor. Ayrıca 2019’da tamamlanması planlanan projelerle Kemeraltı turistik bir çekim merkezi haline gelecek. gelecek” dedi.

Metamuseum ile geçmişe yolculuk

Kemeraltı’nın İzmir’in tarihi ve kültürel zenginliğini temsil eden bir bölge olarak öne çıktığını belirten Sergenç İneler, bölgenin tarihini ve geleceğini kucaklayan bir proje kapsamında önümüzdeki Ocak ayında hayata geçirilecek Metamuseum’un duyurusunu 2017’de gerçekleştirdi. Rescon Fuarı. İneler, “Açılacak Metamuseum’da 1500’lü, 1600’lü ve 1700’lü yıllarda Kemeraltı ve Basmane bölgesinin nasıl bir yaşam alanı olduğunu gösterecek bir Metaverse programı olarak tanıtılacak. Bu yenilik, ziyaretçilere tarihi yerleri gezme fırsatı sunacak. Metamuseum bu tarihi bölgelerin geçmişini gelecekle buluşturacak.” Bölgenin zengin tarihini yeni nesillere taşıyacak” dedi.

Sergenç İneler, bu büyük vizyonun arkasında güçlü bir ekibin bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“TARKEM, yaklaşık 11 yıl önce 116 ortağın bir araya gelmesiyle kuruldu. Bu ortaklar arasında holdingler ve Arkas, Yaşar, Eczacıbaşı gibi büyük özel sektör şirketleri olan isimler yer alırken, dönerciler, tuhafiyeciler, gıda esnafı da bulunuyor. Kemeraltı’nda esnaf olarak çalışan sanayi ve diğer iş insanları. 116 ortaklı bu yapı, önümüzdeki 25 yılda Kemeraltı, Kadifekale ve Basmane bölgelerini canlandırmak ve canlandırmak amacıyla bir araya geldi. Temel bir kamu-özel iş birliği yapısına sahibiz. 176 ortağıyla günümüze kadar gelmiştir.Bu yapı içerisinde Kültür ve Turizm “Maliye Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, tüm oda ve borsalar, iş dernekleri gibi değerli paydaşlar bulunmaktadır. Bu, Türkiye’deki kamu-özel sektör işbirliğinin eşsiz bir örneğidir.”

İneler, “Kemeraltı bölgesinin geleceğini parlak bir şekilde şekillendirmek ve İzmir’i dünyaca ünlü bir tarihi merkez haline getirmek için vizyonumuzu oluşturduk ve planlamalarımızı yaptık. Bu projenin başarısı, tarihi ve kültürel değerleri koruma kararlılığıyla dikkat çekiyor. kültürel mirasını ve gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. Önümüzdeki yıllarda yapacağı yatırımlarla “İşbirlikleri ve ortaklıklarımızla Kemeraltı, İzmir ve Türkiye’nin tarihi mirasına değerli katkılar sağlamaya devam edeceğiz” dedi. – İZMİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu